Zeer trots:  2019 en 'Op Zoek naar de Vijand' is uit!

De waarheid heeft vele gezichten, de leugen heeft er maar één

Net als de CIA ga ik in dit boek op zoek naar hun most-wanted terrorist, die vele doden op zijn geweten zou hebben. Wie is hij? En waarom is hij onze vijand? Van deze man bestaat er maar 1 zwart-wit pasfotootje, en dat maakt het zoeken niet veel makkelijker.

Toch lukt het mij heel ver te komen. Het eindresultaat is een boek met veel nieuwe inzichten en je blijft je afvragen: Hoe is het mogelijk dat een Nederlandse journalist hem wel ontdekt, hem wel leert kennen, en de CIA niet verder komt dan wat basale weetjes, en geen idee heeft waar hij zich schuil houdt? 

 


 

Koptekst 1

2014: A MAN AND A MOTOR CYCLE

 

With a secondhand motorcycle, the support of a few powerful tribesmen and a good friend in the CIA, the unknown Hamid Karzai willed himself to power as the new hope of Afghanistan. Acclaimed journalist Bette Dam chronicles the astonishing rise of Afghanistan’s U.S.-backed leader from obscurity to one of the most influential figures in the global war on terror. Following the 2001 toppling of the Taliban, a fragile Afghanistan was on the brink. Karzai, armed with a recipe for victory came within inches of helping the U.S. declare victory in the war on terror. But sentiments run high in post-9/11 America, and the desire for revenge derailed an early chance at peace. As U.S. troops leave Afghanistan, and power is handed to a new president, Karzai’s legacy remains one of betrayal, mistrust, and missed opportunities.

2009: EXPEDITIE URUZGAN

 

Hoe wordt een man met alleen een motorfiets, een satelliettelefoon en een kleine groep vertrouwelingen president van Afghanistan? In Expeditie Uruzgan reconstrueert Bette Dam hoe Hamid Karzai na 11 september 2001 de provincie Uruzgan ontdeed van het Talibanregime. Een cruciaal moment in de Afghaanse geschiedenis.

Sinds 2001 lijkt het alleen maar slechter te gaan met Afghanistan. Ook al vielen de Amerikanen het land binnen als ‘bevrijders’, en werden de Taliban ‘verjaagd’, dat alles heeft niet geleid tot een stabiel land, met de beloofde democratie, of een verbetering van de mensenrechten. Ook de Nederlandse inmenging in Afghanistan was niet altijd een succes. In de gebieden waar Nederland actief was zijn in 2015 alweer zware gevechten aan de gang. Hoe kan dat? Wat gaat er mis in Afghanistan? In Expeditie Uruzgan geeft Bette Dam antwoord op deze vragen. .

De tocht van Hamid Karzai naar het paleis is een metafoor voor hoe het werkt in Afganistan. Expeditie Uruzgan is een van de eerste boeken waarin vele Afghanen en de president zelf uitgebreid aan het woord komen. Ten opzichte van de westerse berichtgeving over terreur, bermbommen en dode soldaten, biedt dit debuut van Bette Dam een verhelderend inzicht in de Afghaanse kant van het verhaal. .

Expeditie Uruzgan werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs en de Dick Scherpenzeel Prijs.

Koop nu een gesigneerd boek op bol.com:  

    © 2016 by DAAN POSTHOUWER